Dieta pudełkowa narodziła się stosunkowo niedawno i była odpowiedzią na zapotrzebowanie zdrowego żywienia dla osób chcących oszczędzić czas (skazanych wcześniej jedynie na fast foody), a także osiągać różne cele, jak choćby stracić nieco wagi. Jej istotą jest fakt, iż w każdym wypadku układana jest przez dietetyka, co dotyczy zarówno menu gotowego do wyboru, jak i tworzonego na indywidualne zamówienie. Kolejną cechą charakterystyczną jest to, iż przyjmuje ona formułę cateringu dietetycznego oraz wyżywienia całodobowego, zgodnego z obliczonym zapotrzebowaniem na kalorie i kulinarnymi preferencjami Klienta.
Rodzaje planów żywieniowych i ich cele
W każdym wypadku, czy zamawiana w postaci przygotowanego wcześniej menu, czy układanego na indywidualne potrzeby, zaspokaja nie tylko głód. Dlatego też wraz z każdym planem żywienia idzie w parze cel, jakiemu ma służyć. Jest on zawsze wyróżniany i dieta pudełkowa jest mu podporządkowana – poza przypadkiem, gdy tworzona jest dla osób uczulonych na niektóre pokarmy i ma na celu jedynie ich unikanie. Najczęściej plany żywieniowe służą następującym celom:
- schudnięciu – przede wszystkim dzięki doborowi odpowiedniej ilości kalorii we wszystkich posiłkach przewidzianych na dobę,
- nabraniu masy mięśniowej – w tym wypadku plan żywieniowy zakłada dostarczenie dużej ilości kalorii łatwoprzyswajalnych, ale przede wszystkim pożądanego w takim wypadku białka,
- unikaniu określonych składników żywnościowych – dedykowana jest w tym wypadku głównie osobom uczulonym, a przede wszystkim nie tolerującym glutenu, laktozy lub chcących uniknąć nadmiaru cukru w pożywieniu,
- unikaniu określonych produktów – w tym wypadku spełnia preferencje kulinarne Klienta, co między innymi dotyczy choćby niechęci do jedzenia mięsa,
- poprawie zdrowia – kiedy jest to podstawowym celem żywienia może obejmować zastosowanie jedynie produktów wywodzących się ze szczytu piramidy żywieniowej, ale także być przygotowane zgodnie z zaleceniami lekarza lub ujmować w menu jedynie produkty pochodzące spoza masowej produkcji, pozbawionych konserwantów i innych niezdrowych dodatków,
- detoksykacji – kiedy głównym celem żywienia jest oczyszczenie organizmu i zyskanie lepszego samopoczucia.
Dieta pudełkowa jest w pewnym stopniu wymagająca, bowiem by uzyskać przypisane jej efekty należy wykazać się pewnym samozaparciem – czyli nie podjadać między posiłkami. Zazwyczaj jednak jest układana w taki sposób, by Klient się nie głodził nawet wtedy, gdy jego celem jest pozbycie się zbędnych kilogramów i jest to jej duża zaleta.
Zalety stosowania planów żywieniowych
A podsumowując, do głównych zalet opisywanego, dziennego planu żywieniowego należą:
- dostosowanie go do kulinarnych preferencji Klienta,
- dobranie takich składników, by nie było ich mało i spożywanie posiłków nie wiązało się ze zbyt dużym wyrzeczeniem,
- stosowanie zdrowych i świeżych produktów, a unikanie żywności przetwarzanej,
- formuła restauracyjna – posiłki przygotowywane są przez kucharzy.
Fakt, iż dieta pudełkowa to także catering dietetyczny niesie ze sobą również pozażywieniowe korzyści związane z oszczędnością czasu. Posiłki dostarczane są codziennie lub co kilka dni, jednak w każdym wypadku są całodniowe i niwelują konieczność zastanawiania się co zrobić na obiad czy kolację.